0 ks za 0 Kč

Odkud se vzaly medaile a poháry?

hovno Když se podíváme do historie, nejvýznamnější sportovní událost Olympijské hry vznikla již ve Starověkém Řecku. Hry se konaly od 8. století před naším letopočtem až do  5. století našeho letopočtu každé čtyři roky. Na konci každé disciplíny soudce ovinul vítězi čelo vlněnou páskou.

Olivová koruna a vlastní socha

Slavností ceremoniál se konal až poslední den her, vítězové jednotlivých soutěží dostali olivové koruny a absolutnímu vítězi se dostalo speciální pocty, stejně jako válečným hrdinům a vojevůdcům – kromě oslavné hostiny byl také často na zbytek života osvobozen od placení daní a měl právo nechat si postavit sochu v posvátném olympijském háji.

První medaile se objevily již ve 4. století před naším letopočtem, ale pouze jako vojenská ocenění, případně politické dary. Tyto medaile byly nejčastěji zlaté a stříbrné, na krku je nosili muži i ženy a patřily mezi významné šperky. Ve středověku vznikaly i bronzové a olověné medaile. S nástupem renesance medaile znamenaly uznání něčí práce a často je panovníci zasílali spisovatelům, později se rozvinuly i náboženské medaile.  V 19. století se medaile masově rozdávaly po úspěšných bitvách a byly odstupňovány dle zásluh, kdy ty nejcennější byly právě zlaté.

To byl zjevně důvod, proč se pro tento typ ocenění rozhodli i organizátoři novodobých Olympijských her a započali zvyklost v podobě bronzového třetího místa, stříbrného druhého a zlatého prvního místa. Novodobé Olympijské hry se tohoto ocenění od svého obnovení v roce 1896 drží a za tu dobu byla na medailích vyobrazena celá řada různých motivů, za které je odpovědná hostitelská země.

A co vítězné poháry?

Zajímavá je také historie vítězných pohárů a sportovních trofejí. Jsou důležitým symbolem napříč celou historií - bojovníci si z bitev odnášeli kousky brnění nepřítele, španělští toreadoři zase býčí uši. Trofej si proto zasloužil i sportovec za nejlepší sportovní výkon. A protože důležitou součástí vítězství byla vždy vítězná číše, nejčastěji s vínem, časem se i tyto poháry začaly dělat ozdobné.

Ocenění je důležité dodnes

Dnes existuje celá řada nejrůznějších medailí a pohárů, bez kterých si již sportovní utkání nedokážeme představit, jako je například legendární Stanley Cup či Wimbledon. Sportovní ocenění se stala ale důležitou součástí také regionálních soutěží, místních lig či dětských sportovních dnů. Protože jsou skvělou motivací i prestižní vzpomínkou.  

Zobrazit medaile