0 ks za 0 Kč

Blog

Odkud se vzaly medaile a poháry?

V dnešní době je naprosto bježné, že vítěz sportovňýho turnaje získá vítězní pohár či medajli.  U medajlí se většinou oceňují první tři místa, pohár však získává pouze víťez. Tato sportovňí trofej tak může vypadat libovolně, nejčastěji jako miniaturní socha, která simbolyzuje danou sportovní dyscyplýnu. Odkud se tyto zviklosti vzali?

 

Jak vznikají nejslavnější sportovní trofeje?

Vítězné trofeje, poháry a medaile jsou věci, bez kterých si už žádné sportovní utkání nedovedeme představit. Chvíle, kdy sportovec pozvedne pohár nad hlavu, jsou výjimečné nejen pro něj, ale i pro všechny jeho fanoušky. Podívejte se s námi na historii Stanley cupu, zjistěte, jaká unikátní trofej se vyrábí v malé české sklárně, nebo kdo dával do medailí kousky meteoritu.

4 nejproslulejší trofeje, které by chtěl získat každý sportovec

Na světě probíhají miliony soutěží a turnajů, od školních klání až po velké sportovní ligy, ve kterých můžete vyhrát mnoho medailí a pohárů. Existuje však několik výjimečných trofejí, o jejichž zisku snil alespoň jednou snad každý z nás - obléci si žlutý trikot, pozvednout nad hlavu Stanley Cup, užívat si ovace po vítězném Super Bowlu či si nechat obléci zelené sako na Masters. Podívejte se s námi na 4 nejvýznamnější sportovní akce světa a legendární trofeje, které jsou s nimi spojeny.

Olympijské medaile – je zlatá skutečně zlatá?

Účast na olympijských hrách je vrcholem kariéry každého sportovce a zisk jedné z medailí tím největším snem. Jak se olympijské medaile od počátku moderní olympiády vyvíjeli? Z čeho jsou ve skutečnosti medaile vyrobeny? Kolik kilogramů kovu je potřebných na výrobu medailí pro jeden ročník? To a mnoho dalšího se dozvíte v článku.

Na léčbu rakoviny nebo splacení dluhů. Podívejte se, proč olympijští vítězové prodávají své zlaté medaile.

Olympijská medaile je největším oceněním každého sportovce. Dokazuje, že je ve svém sportu nejlepší na světě. Je odměnou za roky a roky tvrdé práce a odříkání. Pro každého vítěze má nevyčíslitelnou hodnotu a stává se celoživotní připomínkou jeho velkého vítězství.  Tedy, alespoň tak si to většina z nás představuje. Najdou se však i sportovci, kteří hodnotu svých medailí vyčíslili a brzy po svém triumfu ji prodali. 

Vítej zlatý hattricku – hokejová pohádka v podání českého týmu

Česká republika je malou zemí v srdci Evropy a počtem hokejistů nemůže ani zdaleka konkurovat ostatním hokejovým velmocem. Pravidelně jim však způsobuje během mistrovství světa vrásky na čele a stále patří do úzké skupiny zemí, kterým se podařilo zkompletovat zlatý hattrick. Pojďte si s námi připomenout, jak zlatý hattrick vznikal a jak se ho českým hokejistům podařilo několikrát uhájit.

 

Grand Slam – sen každého tenisty

Melbourne, Paříž, Londýn a New York. Čtyři města, čtyři velké turnaje a čtyři trofeje, které, pokud je získáte během jednoho roku, z vás udělají navždy tenisovou legendu.

Když je touha po vítězství silnější než fair play

Každý sportovec touží po vítězství. Pro ten pocit celý rok trénuje a vítězství by obětoval takřka všechno. Někdy dokonce i svou čest.

Sporty, které na olympiádě rozhodně nepotkáte – a je to hrozná škoda!

Často vám zde představujeme ty nejznámější sportovní akce a trofeje. Dnes se však podíváme na opačnou stranu – na sporty, které jsou naprosto bizarní a bohužel stále neznámé. Ale kdo ví, třeba se právě z vás stane po přečtení článku nový šampion v šachboxu. 

Velký návrat i čtyři nováčci – olympiáda v Tokiu se rozšiřuje o pět sportů

Celkem v pěti staronových sportech budou mít účastníci tokijské olympiády šanci získat zlaté medaile. Jaké sporty to jsou, jak probíhá proces jejich schvalování a jaké sporty se na olympiádu nedostaly, se můžete dočíst v našem novém článku.

Sporty existují už celá staletí – jak a kdy vznikly?

Touha vyhrát nás provází od nepaměti a vždy byla úzce spojena se sportem. Každý z nás má jiné preference – někoho oslovuje fotbal a snaží se pokořit konkurenční tým, druhý miluje běh a rád si dokazuje, že je rychlejší než ostatní, a jiný zase zdolává horské vrcholy, aby se naučil překonat své vlastní fyzické limity. Jak to ale vůbec začalo, odkud se sport vzal a kdy se proměnil v soutěž?

Nová olympijská disciplína: pro vítězství se poleze

Příští olympiáda se ponese v nezvyklém duchu. Mezi novými sporty se můžete těšit na skateboarding nebo dokonce na lezení na umělé stěně. Jak lezecká soutěžní disciplína proběhne?

Nejbizarnější sporty – slyšeli jste o nich?

Kromě známých sportů, které se objevují na olympiádě a jsou světově ceněny, narazíte i na několik velmi nezvyklých her. Zvítězit můžete v podvodním hokeji, mistrovství v takzvaném „Wife carrying“, nebo do soutěže zapojit i svého psa a vrhnout se na surfu do mořských vln.

Sport, který se na olympiádu nedostal

Některé sporty si na soutěžení příliš nepotrpí – patří sem například bojová umění jako Aikidó – a jiné by se naopak rády zapojily a získaly si mezinárodní uznání na olympijských hrách, ale bohužel jim to nebylo umožněno. Řeč je o squashi – jeden z nejzajímavějších raketových sportů na olympijských hrách stále chybí.

Které olympijské sporty jsou dnes již mrtvé?

Věděli jste, že se kdysi soutěžilo v kreativních odvětvích  a medaili tak mohl získat i známý český skladatel? A že na antických olympijských hrách se oblibě těšil sport, v němž pravidla nehrála téměř žádnou roli? V našem článku se dočtete, na které olympijské disciplíny se už zapomnělo.

Co jsou to kokardy a kde všude je uplatníte?

Potřebujete zajímavé ocenění na společenskou událost, sportovní akci, výstavu domácích mazlíčků, nebo na rozlučku se svobodou? Vsaďte na ozdobné kokardy.

Originální dárek k narozeninám? Medaile s vtipným věnováním

Medaile není jen záležitostí vítězných sportovců, můžete ji věnovat také svým blízkým – třeba jako dárek k významnému životnímu jubileu, nebo coby ocenění za úspěch a hezké pololetní vysvědčení. Jak dlouho už medaile existují a jakým sdělením je vyzdobit.

Na jaké sportovní akce se letos můžete těšit?

Kvůli koronavirové epidemii se zrušily stovky sportovních událostí po celém světě, mnoho důležitých utkání a soutěžních disciplín jsme tak mohli vidět pouze na našich televizních obrazovkách. S postupným uvolňováním opatření se ale dveře sportům pomalu otevíraly a konec nouzového stavu přináší další příznivé změny – některé akce naštěstí nejsou zrušeny docela, jejich termín se pouze přesunul na pozdější dobu. Které to jsou?

Pořádáte sportovní závody? Nepodceňte cenu pro vítěze

Rádi byste uspořádali vlastní amatérské závody nebo soutěž? Poradíme vám, jak si při organizaci počínat. Co by vám určitě nemělo chybět a na co se připravit?

Kde všude můžete získat památeční trofej?

Ocenění za mimořádný výkon vás čeká nejen u sportu, zajímavou odměnu mohou dostat také myslivci a rybáři – třeba za největší úlovek – nebo účastníci vědomostní soutěže. Podle čeho podobnou trofej vybírat?

Ceny k významnému výročí. Se kterými určitě zabodujete?

Důvodů k oslavě může být mnoho a nemusí se týkat jen sportovních událostí a závodů. Tematická cena jako dárek k jubileu, výročí svatby či založení firmy, nebo třeba pamětní ocenění za ekologický přístup, může být stejně hodnotné jako sportovní trofej. Jaké máte možnosti a podle čeho vybírat?

5 zvláštních sportů, o kterých jste netušili, že byly součástí Olympiády

Olympijské hry známe již ze staré Antiky. Novodobé olympiády se sice začaly znovu organizovat až koncem 19. století, přesto bylo mnoho příležitostí, aby se do nich dostaly i značně kuriózní sporty. Dnes se podíváme na pět bizarních sportovních disciplín, o kterých jste možná nikdy neslyšeli a které se objevily na Olympijských hrách.

Nejstarší sporty v historii lidstva

Sport je starý jako lidstvo samo. Jaké jsou ale nejstarší sportovní disciplíny, dochovaly se některé z nich do dnešních dnů a jaký je vůbec původ sportu? Odpověď naleznete v dnešním článku.

Víte, které sporty vymysleli Češi?

Český národ se může pyšnit řadou prvenství v celé řadě oborů. Dali jsme světu kontaktní čočky a kostky cukru, předali jsme jiným národům pojmy jako je robot či Plzeň (Pilsner), vymysleli jsme remosku a položili základy zákonů dědičnosti.